Naptánc (XXIII. Naptánc ideje: 2022. július 9-15., a tánc napjai: július 11-14.)

A Magyar Naptánc Közösség 2000. óta szervezi és tartja a Magyar Naptánc szertartást. Ez nem az indián hagyományokban is meglévő Naptánccal azonos, bár azt ismerve, abból (az indiánok tudtával és beleegyezésével) is merít.

A Magyar Naptánc egy valaha számtalan kultúrában létezett szertartás mai formája, mely során tiszteletet adunk az Ősöknek, a Természet erőinek s örök körforgásának, a Teremtőnek, s áldozatot vállalunk valaki(k) gyógyulásáért, az élet jobbra fordulásáért.

 

A Szertartás Menete

Fontos szerepet kap a szertartásban az Életfa, melyet elődeink szent jelképként tiszteltek. Népmeséink Tetejetlen Fája, Égigérő Fája többek között a különböző, mégis szerves egységet alkotó világok (alsó világ, középső világ, felső világ) közötti összeköttetést, a tudás megszerzésének, Istennel való kapcsolat felvételének útját képviseli.

A szertartás felkészüléssel indul, mely során felépítjük az ünnepi teret. Ez egy huszonegy méter átmérőjű Tánctérből, a közepén álló Égigérő Fából, a táncteret körülvevő Árnyékvetőből, a táncoló nők és férfiak szállásául szolgáló Jurtákból, az Izzasztó Kunyhóból, Tűzgödörből, s még néhány más építményből áll.

A felkészülés után következnek az ünnep legfontosabb napjai. A résztvevő nők és férfiak az izzasztó kunyhó szertartás után bevonulnak a tánctérbe, ahol négy napig éjjel-nappal, rövidebb pihenőkkel táncolnak az Életfa körül. A táncot a dobosok-énekesek dalai és hangszerei (első sorban dob) kísérik. A táncosok a négy nap alatt nem esznek és nem isznak (ha valamilyen okból, például az éhezés, szomjazás, vagy kimerültség miatt nem tudják folytatni a táncot, abbahagyhatják azt), és nem beszélnek azokkal, akik nem résztvevői a táncnak. Szertartásos öltözetet viselnek. A táncosok fejükön, csuklójukon és bokájukon zsályából font koszorút viselnek, kezükben sólyom-, vagy sastollat, esetleg teljes szárnyat, vagy más szertartásos tárgyakat tartanak, nyakukban Nap-motívummal ékített nyaklánc lóg. A tánc felajánlás: családért, barátokért, nemzetért, a világ békéjéért és túléléséért, minden élőért. A táncos önmagáért nem imádkozik. A szertartás elkerített területén belső segítők és tűzőrzők is vannak, akik nem vesznek részt a táncban, így a Szent Körbe sem léphetnek be, de táplálják a tüzet, beadogatják a köveket az izzasztó kunyhóba, növényeket füstölnek és beszélhetnek a táncosokkal. Elhagyhatják az elkerített területet, kimehetnek a nézők közé, ehetnek, ihatnak.

Részvétel a következő minőségekben lehetséges:

1. Táncos: Egész nap – rövid pihenőkkel – táncol a Naptánc téren, valójában körbe jár (teljes böjtben)

2. Dobos: A táncot kíséri az Öreg Dobon adott ütemmel (a szünetekben ehet, ihat)

3. Énekes: A táncot kíséri a Naptánc dalok éneklésével (a szünetekben ehet, ihat)

4. Belső Segítő: A táncosok pihenő helyére bemehet, ott segít nekik (a szünetekben ehet, ihat)

5. Tűzőrző: Kora reggeltől estig táplálja Szertüzet (a szünetekben ehet, ihat)

6. Konyhai Segítő (a nem táncolók közös étkezésekét készíti a konyhában, ehet, ihat)

6. Látogató: Azt gondolhatja, kívülről nézi a szert, de ez hamar elmúlik…

A táncosok fehér ruhát viselnek (a nők legalább lábszárközépig érőt s a vállakat is takarót), mely lehet szoknya és blúz is. A férfiak fehér bő nadrágot, s inget. Ékszert nem, mindössze a nyakba akasztott NAP jelképet, melyet előre készítenek el nyersbőrből (lesz a helyszínen). Lehetőleg mezítláb táncolnak egész nap, de ha az időjárás megkívánja, könnyű cipőt felvehetnek. Aki nem táncol, tiszta fehér öltözetben nem lehet! Hozni érdemes: felajánlás szalagokat (piros, sárga, fekete, fehér, kék, zöld színekben, lehetőleg pamut, vagy vászon anyagból), élelmiszert (hűtőszekrény, víz, villany van), nőknek szoknyát (mindenkinek csak azt lehet a szertartás alatt viselni), izzasztó kunyhó ruhát, két törölközőt.

A Naptánc Tér csillagászati, asztrozófiai rendje

A Naptánc Tér ábrája, benne a Tejút négy Tartóoszlopával, a Napút négy Tartóoszlopával, a Tejúttal, a Sarkcsillaggal.

Ezt a szakrális teret a Naptánctéren elkészítjük s a szer során követjük az Égi Kozmikus Rendet…

A Naptánc Vezetői

Szellemi Vezetők – Tánc Vezetők – Nők Vezetője – Énekesek Vezetője – Dobosok Vezetője

Sólyomfi-Nagy Zoltán

Kovács Krisztián Tordas

Majercsik János Oguz

Ligeti Zsóka

Andreas Jakisch

Alapító Szellemi Vezető
Founder Spiritual Leader

Táncvezető
Dance Leader

Szellemi Vezető,
Spiritual Leader,

Énekesek Vezetője
Leader of the Singers

Szellemi Vezető,
Spiritual Leader

Támogatás

A részvételi díj a szertartáson 20e forint/fő, de ha szeretnéd ezen kívül is támogatni a Tengri Közösséget, a Donate gombra kattintva tetszőleges összeget tudsz számunkra eljuttatni Paypal-on keresztül. A küldéshez nem szükséges Paypal fiók, kártyás fizetésre is lehetőséget kínál.