+36203634076 solyom7@gmail.com

Magyar Naptánc Közösség

Szertartások az áldozat vállalás, alázat, Ősök tisztelete útján.

Ősforrás Központ, tokod.

A Szertartás Menete

Fontos szerepet kap a szertartásban az Életfa, melyet elődeink szent jelképként tiszteltek. Népmeséink Tetejetlen Fája, Égigérő Fája többek között a különböző, mégis szerves egységet alkotó világok (alsó világ, középső világ, felső világ) közötti összeköttetést, a tudás megszerzésének, Istennel való kapcsolat felvételének útját képviseli.

A szertartás felkészüléssel indul, mely során felépítjük az ünnepi teret. Ez egy huszonegy méter átmérőjű Tánctérből, a közepén álló Égigérő Fából, a táncteret körülvevő Árnyékvetőből, a táncoló nők és férfiak szállásául szolgáló Jurtákból, az Izzasztó Kunyhóból, Tűzgödörből, s még néhány más építményből áll.

A felkészülés után következnek az ünnep legfontosabb napjai. A résztvevő nők és férfiak az izzasztó kunyhó szertartás után bevonulnak a tánctérbe, ahol két napig éjjel-nappal, rövidebb pihenőkkel táncolnak az Életfa körül. A táncot a dobosok-énekesek dalai és hangszerei (első sorban dob) kísérik. A táncosok a két nap alatt nem esznek és nem isznak (ha valamilyen okból, például az éhezés, szomjazás, vagy kimerültség miatt nem tudják folytatni a táncot, abbahagyhatják azt), és nem beszélnek azokkal, akik nem résztvevői a táncnak. Szertartásos öltözetet viselnek. Az öltözeteket hagyományos magyar díszítő elemek ékesítik, egyéni motívumokkal. A táncosok fejükön, csuklójukon és bokájukon zsályából font koszorút viselnek, kezükben sólyom-, vagy sastollat, esetleg teljes szárnyat, vagy más szertartásos tárgyakat tartanak, nyakukban Nap-motívummal ékített nyaklánc lóg. A tánc felajánlás: családért, barátokért, nemzetért, a világ békéjéért és túléléséért, minden élőért. A táncos önmagáért nem imádkozik. A szertartás elkerített területén belső segítők és tűzőrzők is vannak, akik nem vesznek részt a táncban, így a Szent Körbe sem léphetnek be, de táplálják a tüzet, beadogatják a köveket az izzasztó kunyhóba, növényeket füstölnek és beszélhetnek a táncosokkal. Elhagyhatják az elkerített területet, kimehetnek a nézők közé, ehetnek, ihatnak.

A Naptánc Tér csillagászati, asztrozófiai rendje

 

A Naptánc Tér ábrája, benne a Tejút négy Tartóoszlopával, a Napút négy Tartóoszlopával, a Tejúttal, a Sarkcsillaggal.
Ezt a szakrális teret a Naptánctéren elkészítjük s a szer során követjük az Égi Kozmikus Rendet…

A 2019-es Naptánc

Az Időpontok:

  • Július 12-13-án: TEREPRENDEZÉS, TÁBORÁLLÍTÁS – TÁNCTÉR, KONYHASÁTOR, JURTOK, NAPKÖR KITŰZÉS, TEJÚT KIJELÖLÉSE, SZALAGKÖTÖZÉS
  • Július 14-17: A TÁNC NAPJAI (tehát vasárnap délelőtt lesz az Izzasztó Kunyhó s kezdődik a TÁNC!)
  • Július 17-e délután s másnap: ZÁRÓ LAKOMA, TÁBORBONTÁS

A Naptáncon a következő minőségekben lehet részt venni:

Táncosok

Segítenek a felkészülésben, a szertartás tér felépítésében, a tánc időtartamáig (vagy vállalás szerint rövidebb ideig) táncolnak étlen, szomjan. Köztük van a Szertartás vezető, a Férfi táncosok vezetője, a Női táncosok vezetője.
Táncos az lehet, aki a következő feltételeknek eleget tett:

  • A Naptánc előtt részt vesz Látomás Keresés Szeren
  • Részt vett korábbi Naptáncon segítőként (Tűzőrző, Dobos, Belső Segítő, Énekes…)
  • Elkészítette saját tánckellékeit, ruháját
  • Segített a tánctér, az ünnep előkészítésében
  • A Szertartás vezető elfogadta jelentkezését

Belső segítők

Segítik a táncosokat, összeköttetést tartanak fenn közöttük és a kintiek között (legalább négy fő).

Dobosok-Énekesek

Dobbal (esetleg csörgővel) kísérve a tánc ideje alatt éneklik a szertartás dalait. Szintén az elkerített területen belül vannak, esetleg külön, e célra felállított jurtban laknak, válthatják egymást, ehetnek, ihatnak (legalább nyolc fő).

Külső segítők

Az elkerített területen kívül vigyáznak a rendre, s arra, hogy a tájékozatlanabbak, később érkezők is megismerjék az alkalomhoz kötődő szokásokat, tudni valókat (legalább négy fő).

Tűzőrzők

Táplálják a ki nem aludható tüzet a szertartás ideje alatt és beadják az izzó köveket az izzasztó kunyhókba (legalább négy fő).

Vendégek, látogatók

Az árnyékvető alatt állva nézhetik az ünnepet, helyben táncolva, énekelve segíthetik a táncosokat, de nem szólhatnak hozzájuk. Ők leginkább családtagok, ismerősök, barátok, de bárki lehet, aki tiszteletben tartja az ünnepet (létszám nem korlátozott).

Az étkezés az étkező sátorban, vagy önellátással történik, kivéve a táncot megelőző estét és a tánc utáni estét, amikor szertartásos étkezés van. Természetesen az ünnep alatt alkohol fogyasztása tilos, nem is beszélve bármi féle kábító szerről.

Az utolsó nap rendrakással, a tábor lebontásával, beszélgetéssel telik.

A megmaradt tudásra építve olyan szertartást keltünk életre, melyben minden résztvevő megélheti őseink iránti tiszteletét, a világ teremtése és működése iránti csodálatát, megtapasztalhatja saját erejét, a hétköznapin túli képességeit, Tengri s Boldogasszony fogyhatatlan áldását. S nem utolsó sorban olyan erős közösségi élményben, az összetartozás, egymás önzetlen segítésének felemelő érzésében lehet része, melyet sosem felejt el.

Szállás saját sátrakban, jurtokban lesz. 

Kedves Naptánc Résztvevők!

Reméljük idén is minél többen el tudtok jönni a Szertartásra.

A tavalyi levelet aktualizáltuk, szóval, ha ismerős a szöveg ezért van, de van, aki még nem olvasta, illetve jó frissíteni az infókat, és van is benne 1-2 módosítás.

Szeretnénk egy énekpróbát, énekgyakorlást tartani. Kérlek, aki tud jönni jelezze felénk, hogy tudjunk közösen gyakorolni, beszélgetni.

Idén a tánc vasárnaptól szerdáig tart. Az előkészületi munkákat már jó ideje csináljuk, hogy ne maradjon túl sok egyszerre, de azért még akad munka bőven! Pénteken indul az előkészítés! Gyertek, hogy biztosan végezzünk a tábor építéssel.

Főbb feladatok: tereprendezés, tánctér és a pihenő tisztítsa (szúrós növények eltávolítása, fűnyírás, gereblyézés), árnyékvetők felállítása, elkészítése; zsályák ültetése (akinek van, hozhat magával kiültetendő zsályát, kedves kis virágokat), konyha sátor felállítása, táncosok pihenőinek felállítása…

Aki tud, szerszámokat hozzon magával (gereblye, favágó eszközök, fűnyíró).

———————————————————————————————————————————–

Idén is a Naptáncon szeretnénk fizikai – szellemi szinten is jobban összekapcsolni „a kintet a benttel”, ” a lentet a fenttel”, a segítőket s a táncosokat egymással. Erre egy jó lehetőség az étkezés, szeretnénk emelni a segítők étkezésének színvonalát, és tudatosabban elfogyasztani azt.

A TÁNC ideje alatt (2019. július 14-17.) a segítők minden nap főtt ételt fogyasztanak majd. Ez csak akkor tud megvalósulni, ha lesz megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag és természetesen 1-2 melegszívű segítő, aki el tudja látni a főzés nemes feladatát.

Kérünk mindenkit, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá alapanyagokkal a közös konyhához.

Főzéshez leginkább különböző leves zöldségek kellenek, ebből aztán lehet leves, de sok finom egytálétel is készíthető.
(vöröshagyma, fokhagyma, répa, petrezselyem gyökér, -levél, krumpli, karalábé, karfiol, brokkoli, spárga, káposzta, borsó, zöldbab, zeller).

Nem leves zöldség, de tavaly nagyon bevált a cukkini, padlizsán.

Betétnek vagy alapnak: köles, hajdina, lencse, bab, rizs, tápióka

A napi hideg étkezéshez szükségesek (de pl. lecsót is főzhetünk):

– zöldségek (paradicsom, paprika, uborka, saláták, újhagyma, cékla, bármilyen finomság)

– gyümölcsök (főként több napig tartható, tárolható gyümölcsfélékre gondolunk), nagyon fontos, hogy a tánc végén legyen elegendő mennyiségű dinnye (egyeztessünk, hogy összehozzuk vagy ezt is közösen vásároljuk meg – a súly, autóban foglalt hely miatt javaslom, hogy megvegyük), más lédús lehetőleg édes gyümölcsök. Citrom a teához.

– Szükséges még vaj, tej (egyéni igény szerint), növényi ital (rizstej, mandulatej) szalámi, kolbász, szalonna, májas (ki-ki kedve szerint), hozhattok különböző krémeket (padlizsán, répa… ). Lekvárok.
Ha lesz tojás, tudunk 10 perc alatt finom tojáskrémet készíteni, de a lecsóhoz is kitűnő a tojás.

– Szükség van pékárura, de kérlek ezt ne hozzatok több napi adagot magatokkal, csak minimális mennyiségben. A friss, jó minőségű kenyeret megvesszük itt, amennyi szükséges!

Sok mézre van még szükség. Nagyon fontos!!!! 
Teákat hozzatok, kérlek. Nálunk van sok menta és citromfű, de nem alapozhatjuk csak erre a felfrissülésünket. Hozhattok cserepes növényeket is, Isteni a nagy melegben a langyos menta-citromfű tea. Szörpök.

– A vizet is megvesszük, ne cipelje senki.

– Cukorkák! Torok cukorkák, a tánc végére citromos, és natúr szőlőcukrok.

Só, kávé, cukor, tejpor…

Különböző papírokat megvesszük (wc papír, papírzsebkendő, konyhai törőkendő).

– Teamécseseket is hozhattok.

– Sosem elég a konyharuha, asztalterítő. 🙂 – általában évente cserélni kell, nagyon elhasználódik. Zöldség hámozó, kis lavór (a zöldségek mosáshoz).

Akinek még valami eszébe jut, kérem, egészítse ki a listát! 🙂

Másik fontos dolog és szeretném, ha pár szót „beszélnénk” erről is: a pénz. (Ez a rész a tavalyi évhez képest változatlan…)

Van, akihez már eljutott az információ, hogy nincs kötelező fizetendő összeg a szertartásra. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy az étkezésen kívül nagyságrendileg 300 000 Ft-ot kell költeni az ünnepre. Bármihez nyúlunk 10-20-30 ezer forintos kiadásokat jelent.

Úgy gondolom, az természetes, hogy ezt közösen fedezzük, szeretnénk, hogy itt is mindenki, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá pénzzel is a közös költségekhez.

Páran kérdeztétek, hogy ha semmit sem szeretnétek cipelni, hány forint az ajánlott adomány az étkezéshez, táborhoz. Szeretnénk kérni, hogy legalább 1 zacskó cukorkával vagy teával, (ezek nem foglalnak nagy helyet és a súlyuk is viselhető) mindenki támogassa meg a közös konyhát a pénzen túl. Négy napi étkezést és a tábor költségeit figyelembe véve, a fenti esetben minimum 10000 Ft-ot reális adománynak érzünk. Ez a szertartás költsége. A felkészülés, előkészület költsége körülbelül hasonló, tehát összesen 2×10.000 forint. Kérem, hogy az összeg felét utalással, előre küldjétek el, vagy személyesen adjátok oda május 16-án, vagy 19-én.

Egy másik dolog, amiről … sajnos…. de szükséges beszélni. A táncosok jelenléte.

A táncos, aki komolyan veszi a szertartást és önmagát a szertartásban, nem csak az utolsó pillanatban érkezik meg. Ő időt hagy magának a fizikai ráhangolódásra, a lelki megérkezésre is, 1-2 nappal korábban érkezik, még akkor is, ha ez némi fizikai munkával és szervezéssel jár együtt. Minél többen vagyunk, annál kevesebb teher marad egy emberre. Idén ezt kifejezetten le tudjuk csökkenteni, ha többen előre dolgozunk.

Szívem minden szeretetével írok: Kérünk benneteket, gondoljátok végig, mennyi szellemi, fizikai munka, tanulás, felelősség van egy-egy Naptánc mögött. (most példaként „csak” a kunyhót említeném, hisz ebben többeteknek van saját tapasztalata, mekkora felelősség vezetni egy Izzasztó Kunyhó Szertartást – hogy minden megfelelően történjen, hogy csak azok az erők lehessenek jelen, akiknek ott helye van, hogy mindenki testileg-lelkileg épségben jöjjön ki, hogy gyógyulhasson… ez mind komoly szellemi munka, nem egyszer utómunka is. Mikor táncosként a Naptánc vezetőjéhez mentek s ajándékot nyújtotok át, kérünk benneteket ne egy kötelességnek tegyetek eleget (miszerint „azt mondták, ajándékot kell vinni”… s, ami otthon már felesleges, azt elviszem…). Mert sajnos volt ilyen is. Szándékosan nem írok a tárgyakról, mert mindenki érzését szeretném megtisztelni, hisz biztosan szívből adta, amit adott… De kérlek titeket, ne sértsétek meg a vezetőt zsákbamacska szintű felajánlásokkal. Ha nincs jobb ötletetek, adjatok egy csomag dohányt hozzátűzve némi adományt, lehetőségeitekhez mérten. Itt nem a vezető személyes ízléséről van szó, hogy ki kell találni, vajon mit szeretne. Az ajándék célja kifejezni a tiszteletet a szellemi, fizikai útért, a felelősség vállalásért.

Áldás

(Edit és Sólyom)