Nézd fiaid és leányaid. Ők a te jövőd.

Oneida indián nemzet

XVIII. Magyar Naptánc - Sundance - Sonnentanze - Danza del Sol


Naptanc_ter_
Tokod-Tát, 2017. június 14-19.
2017-ban immár tizennyolcadik alkalommal tarjuk...


Fontos szerepet kap a szertartásban az Életfa, melyet elődeink szent jelképként tiszteltek. Népmeséink Tetejetlen Fája, Égigérő Fája többek között a különböző, mégis szerves egységet alkotó világok (alsó világ, középső világ, felső világ) közötti összeköttetést, a tudás megszerzésének, Istennel való kapcsolat felvételének útját képviseli.

A szertartás felkészüléssel indul, mely során felépítjük az ünnepi teret. Ez egy huszonegy méter átmérőjű Tánctérből, a közepén álló Égigérő  Fából, a táncteret körülvevő Árnyékvetőből, a táncoló nők és férfiak szállásául szolgáló Jurtákból, az Izzasztó Kunyhóból, Tűzgödörből, s még néhány más építményből áll.

A felkészülés után következnek az ünnep legfontosabb napjai. A résztvevő nők és férfiak az izzasztó kunyhó szertartás után bevonulnak a tánctérbe, ahol két napig éjjel-nappal, rövidebb pihenőkkel táncolnak az Életfa körül. A táncot a dobosok-énekesek dalai és hangszerei (első sorban dob) kísérik. A táncosok a két nap alatt nem esznek és nem isznak (ha valamilyen okból, például az éhezés, szomjazás, vagy kimerültség miatt nem tudják folytatni a táncot, abbahagyhatják azt), és nem beszélnek azokkal, akik nem résztvevői a táncnak. Szertartásos öltözetet viselnek. Az öltözeteket hagyományos magyar díszítő elemek ékesítik, egyéni motívumokkal. A táncosok fejükön, csuklójukon és bokájukon zsályából font koszorút viselnek, kezükben sólyom-, vagy sastollat, esetleg teljes szárnyat, vagy más szertartásos tárgyakat tartanak, nyakukban Nap-motívummal ékített nyaklánc lóg. A tánc felajánlás: családért, barátokért, nemzetért, a világ békéjéért és túléléséért, minden élőért. A táncos önmagáért nem imádkozik. A szertartás elkerített területén belső segítők és tűzőrzők  is vannak, akik nem vesznek részt a táncban, így a Szent Körbe sem léphetnek be, de táplálják a tüzet, beadogatják a köveket az izzasztó kunyhóba, növényeket füstölnek és beszélhetnek a táncosokkal. Elhagyhatják az elkerített területet, kimehetnek a nézők közé, ehetnek, ihatnak.

A Naptánc menete 2017-ben:
  • Június 14-én: TEREPRENDEZÉS, TÁBORÁLLÍTÁS – TÁNCTÉR, KONYHASÁTOR, JURTOK, NAPKÖR KITŰZÉSE
  • Június 15-én: TEJÚT KIJELÖLÉSE, SZALAGKÖTÖZÉS
  • Június 16-18: A TÁNC NAPJAI (BENNE: ÉJSZAKAI CSODASZARVAS ÜLDÖZÉS-MÍTOSZ, FEHÉRLÓFIA TÖRTÉNET, ESKÜVŐ ÉS NÉVADÓ SZEREK)
  • Június 18-a délután és 19-én: ZÁRÓ LAKOMA, TÁBORBONTÁS, FÜRDŐZÉS
A Naptáncon a következő minőségben lehet részt venni:

Táncosok

 Segítenek a felkészülésben, a szertartás tér felépítésében, a tánc időtartamáig (vagy vállalás szerint rövidebb ideig) táncolnak étlen, szomjan. Köztük van a Szertartás vezető, a Férfi táncosok vezetője, a Női táncosok vezetője.

Táncos az lehet, aki a következő feltételeknek eleget tett:
  • a Naptánc előtt részt vesz Látomás Keresés Szeren
  • részt vett a Naptáncon segítőként (Tűzőrző, Dobos, Belső Segítő, Énekes...)
  • elkészítette saját tánckellékeit, ruháját
  • segített a tánctér, az ünnep előkészítésében
  • a Szertartás vezető elfogadta jelentkezését

Belső segítők

Segítik a táncosokat, összeköttetést tartanak fenn közöttük és a kintiek között (legalább négy fő).

Dobosok-Énekesek

Dobbal (esetleg csörgővel) kísérve a tánc ideje alatt éneklik a szertartás dalait. Szintén az elkerített területen belül vannak, esetleg külön, e célra felállított jurtban laknak, válthatják egymást, ehetnek, ihatnak (legalább nyolc fő).

Külső segítők

Az elkerített területen kívül vigyáznak a rendre, s arra, hogy a tájékozatlanabbak, később érkezők is megismerjék az alkalomhoz kötődő szokásokat, tudni valókat (legalább négy fő).

Tűzőrzők

Táplálják a ki nem aludható tüzet a szertartás ideje alatt és beadják az izzó köveket az izzasztó kunyhókba (legalább négy fő).

Vendégek, látogatók

Az árnyékvető alatt állva nézhetik az ünnepet, helyben táncolva, énekelve segíthetik a táncosokat, de nem szólhatnak hozzájuk. Ők leginkább családtagok, ismerősök, barátok, de bárki lehet, aki tiszteletben tartja az ünnepet (létszám nem korlátozott).

       
 Az étkezés az étkező sátorban, vagy önellátással történik, kivéve a táncot megelőző estét és a tánc utáni estét, amikor szertartásos étkezés van. Természetesen az ünnep alatt alkohol fogyasztása tilos, nem is beszélve bármi féle kábító szerről.

Az utolsó nap rendrakással, a tábor lebontásával telik, melyben minél többen vállaljanak szerepet.

A megmaradt tudásra építve olyan szertartást keltünk életre, melyben minden résztvevő megélheti őseink iránti tiszteletét, a világ teremtése és működése iránti csodálatát, megtapasztalhatja saját erejét, a hétköznapin túli képességeit, Tengri s Boldogasszony fogyhatatlan áldását. S nem utolsó sorban olyan erős közösségi élményben, az összetartozás, egymás önzetlen segítésének felemelő érzésében lehet része, melyet sosem felejt el.

Szállás saját sátrakban, jurtokban lesz.

Az év során több alkalommal összejövetelt tartunk, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Van feladat bőven, de a fáradság sokszorosan megtérül. Az ünnep ingyenes, a felmerülő költségeket álljuk közösen, erre a célra köszönettel fogadunk adományt, felajánlást (élelem, tűzifa, kötelek, vásznak...stb.). de azokat is szeretettel látjuk, kiknek ez megterhelő. Támogató segítségre, felajánlásra, javaslatra számítunk. További részletek megtudhatók levélben (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), vagy telefonon (06-20-3634076), illetve a későbbi összejöveteleken.

Képek:

Magáról a naptáncról nem készülhetnek képek, az alábbi képek a szer elött és után készültek.


készítette | mézgeri | 2014    

TENGERJÓ ÁLDÁS
Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank
A weboldal cookie-kat használ a látogatottság számolásához és a nyelvbeállításhoz.